Contes Infantils a la Guerra

A l’actualidat, els contes infantils han adquirit un gran valor educatiu, social i lúdic. A moltes ciutats es realitzen jornades, seminaris, cursos i salons dedicats  als contes infantils. I, n’hi ha una gran varietat de propostes familiars per gaudir dels contes com tallers, contacontes, exposicions . . .

Però, Què va passar amb la producció editorial infantil durant la Guerra Civil Espanyola?. Quins contes van ser editats? i, amb quina finalitat?. Totes aquestes preguntes tenen resposta a l’exposició que realitza la Biblioteca Marta Mata de Cornellà de Llobregat.

L’exposició, que parteix de la col.lecció privada de Freixes-Garriga, ens mostra com els contes infantils formaren part de la propaganda del moment ja que es van convertir en una arma singular per ensenyar als més petist el món dels “bons” i dels “dolents” que, en certa manera s’estaven enfrontant en el campo de batalla.

Els Tres Guerrers

En ella trobarem dotze banderoles tipus roll up en les que ens mostra les influencies de 1917, de l’obra precursora de E. Serra Roure i de com fins els contes clàssics de Grimm, Andersern o Perrault són adaptatats per l’Editorial Estrella a la realitat i ideologies del bandol republicà.

El Comissariat de Propaganda es creat al 1936 per la Generalitat Republicana, i la seva acció va arribar fins als infants publicant en plena guerra una de les obres més entranyables i més coneguda de la literatura infantil: el conte “El  més petit de tots”, amb textes i dibuixos de Lola Anglada.

El més petit de tos

De nou, al final de l’exposició ens mostra els contes clàssics, utilizats amb fins ideològics. I, ens trobem, per exemple, “La caputxeta vermella” que es va convertir en “Caperucita encarnada”, que anava vestida de blau.

Exemple d’adaptació de la Caputxeta vermella

Nou títol: Caperucita Encarnada. Mercedes Terrones (1939)

“Cuando el cazador rescata del vientre del lobo a la abuela y a la nieta, la abuela le da las gracias, pero el cazador las rechaza argumentando:
¡Gracias a Dios, señora Micaela! Todas las cosas buenas que nos ocurren a Él se las debemos y únicamente cuando no cumplimos con su ley nos suceden desgracias. Y, tras las gracias de Caperucita y su reflexión sobre el cambio de nombre que ahora tendrá que hacerse por su nueva vestimenta, el Hada le confirma:
¡Efectivamente. Te llamarán “Caperucita Azul”. Y no olvides que el azul significa obediencia, disciplina, sacrificio . . . amor en fin”

 

Una exposició que ens mostra part de la nostra historia mitjaçant els contes, i que encara podeu gaudir-la fins el 6 de febrer.

E.Serra i Roure
Contes clàssics adaptats

 


 

 

 

 

 

“Una Fada, una maleta i ... pols de Fada! Si voleu contes, contacteu amb mi.

— La maleta de la Lili

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields

%d bloggers like this: