Formats de lectures

La gran majoria de la Literatura Infantil està editada en forma de llibre vertical, en el que vas passant les pàgines i la història transcorre. Així tenim relats fantàstis com Los Tres Bandidos. I, encara que altres tenen un format horizontal, posem com exemple Vamos a cazar un oso, el seu funcionament intern és com el d’un llibre.

LOS-TRES-BANDIDOS

Vamos a cazar un oso

En ambdòs formats les pàgines proporcionen el fil conductor de la història i el lector segons triï un o un altre fa una lectura horizontal o vertical d’aquesta.

A més a més, d’aquests formats de lectures, existeixen i cada dia més s’estàn creant, il.lustrant i materializant altres formes de llegir més originals, que proporcionen al lector un joc, una creació de la seva propia història basada en les il.lustracions que s’ofereixen i inclós l’elecció d’un conte clàsic en versió mini:

3 cuentos infinitos

En una cabeza; Érase un rey; La manzana són tres propostes de dues vallisoletanes Cintia Martín & Consuelo Digón que monten la seva editorial Ediciones Tralarí.

3 cuentos infinitos

Una proposta que em recorda la meva infantesa, quan les noies al pati, amb tan sols un full de paper construïem un “comecocos” amb el que passavem hores i hores jugant. Aquests petits contes curts ens conviden de nou a “jugar amb els dits”, a poder repetir la mateixa història tantes vegades com un vulgui. I, només! cal conèixer uns senzills moviments.

Veo Bichos

Un recorregut per dotze sales continues, d’un laboratori ,en les que la imatge crea un joc òptic: la primera visió és de uns monstres golafres, fastigosos i pudents; la segona i amb l’ajut d’un arma secreta, el “trasmutador”, conegut amb el nom vulgar de filtre vermell, podrá veure com desapareixen i es trasformen en Bichos amables i inofensius.

I, si el lector es atrevit, al laboratori pot crear els seus propis Bichos amb dues eines que s’inclouen dins d’aquesta idea de l’editorial Ediciones Tralari

Pirouttes

La Caputxeta Vermella, Els tres Porquets i, La Rinxols d’Or i els Tres Òssos, són els tres contes clàssics en format 3D. La Piroutte, de Santoro, ve presentada amb un format plà dividit per un cercle creant dues parts. La part inferior està constituïda per una dotzena de pestanyes que quan s’obren fa possible que la part superior es subjecti creant una visió de pop-up dels tres contes.

pirouttes 1

Aquest format dona al lector, en primer lloc una lectura visual creant un petit gir, des de la seva base o bé des de la part més alt, que fa possible el movimient de la Piroutte; en segon lloc  i al mateix temps la recreació de la història triada i per ùltim ofereix la possibilitat de guardar els tres contes a un plà lineal que gairebé ocupa espai.

El gat i la lluna

Aquesta historieta de butxaca ha estat creada i il.lustrada per Gerard Fulcarà. La seva presentació minimalista ens sorpren al desplegar el seu interior en dues il.lustracions que corresponen amb l’inici de la narració feta mitjaçant el còmic encaellat a un quadre. Si el lector desplega quatre ja té el fil de l’aventura, i el seu final arriba amb les set il.lustraccions.

El gat i la Lluna 2

Aquest joc de poder obrir tantes “finestres” com el lector desitgi, ofereix la possibilitat de narrar la seva propia història o si ho prefereix llegir-les amb el text que les acompanya al vuitè i ùltim quadre:

En Baffi és molt popular al barri

El seu amo és un aficionat de l’espai

Anys més tard, en Baffi entra d’amagat

a la nau espacial del seu amo

Quan arriben a la Lluna,

en Baffi s’hi queda atrapat

Els amics d’en Baffi miolen

a la Lluna cada nit

I per això els gats miolen per les nits

El gat i la lluna

 

“Una Fada, una maleta i ... pols de Fada! Si voleu contes, contacteu amb mi.

— La maleta de la Lili

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields

%d bloggers like this: