Hola Patufet!

En Patufet

En Patufet fou una revista infantil il.lustrada i escrita en Català, que es va publicar a Barcelona de 1904 i 1938, i posteriorment de 1.968 i 1.973.

Encara que En Patufet va nèixer oficialmentel 3 de gener de 1904, el mes de desembre de l’any anterior va sortir la primera revista, que constava únicament de 4 pàgines sense numerar. En les dues primeres pàgines el propi Patufet del conte popular es presentava com un nen entremaliat que reapareixia per posar-se al servei dels infants i explicava en que consistiria el setmanari. A la tercera página se sintetitzava els fins que perseguia. Destaquen dos aspectes: Eina d’aprenentatge de la llengua catalana i la intenció de destinar els beneficis a la protecció i sosteniment de les escoles gratuïtes, establertes a Catalunya. Finalment, la quarta pàgina iniciava el que seria el contingut lúdic i la seva posterior presentació al primer concurs.

Des de 1907 es va editar la “Biblioteca Patufet” d’obres infantils, escrites i il·lustrades per alguns col·laboradors. Especialment, destaquen les Aventures extraordinàries d’en Massagran, de Josep M. Folch i Torres, i que van ser publicades en forma de follet inclòs al periòdic, almenys dues obres de cada any fins a 1938.

En_Patufet

En Patufet fou captant un pùblic cada vegada més extens i variat, per tant va canviar la seva presentació i contigut: augmentant el format i el nombre de planes. El seu contingut, va evolucionar fins ser més  apropiat pels adolescents que pels infants. Per compensar, es va emetre la publicació dels suplements infantils Virolet (1922-1931) i Esquitx (1931-1936).

La revista, que va tenir diferents problemes a partir de 1936, passa a tenir periodicitat quincenal, fins que es deixa de publicar al desembre de 1938, degut a les dificultats materials i a la guerra.

En 1968 va començar una segona etapa que no va tenir el mateix èxit de l’anterior. Finalment, el 6 de desembre de 1968, i amb l’Albert Viña, editor del popular “TBO”, fou possible l’aparició del primer nombre de Patufet , amb una portada de Ferrándiz. Aquest, primer Patufet fou un èxit, i es van de fer tres edicions, amb un total de 125.000 exemplars.

Al nombre 167, del 29 de juny de 1973, la revista publica un editorial que degut a la crisis econòmica i per no trobar la linea adequada, anuncia el final d’En Patufet.

 

Dins dels contes tradicionals catalans trobem En Patufet. Un personatge representat per un nen que porta una barretina, sent el protagonista d’un dels contes més coneguts i que porta el seu mateix nom. Té els seus origens a les  rondalles d’Europa, especialmente al conte Däumling, dels germans Grimm.

Les editorials publiquen aquest clàssic de forma continua, l’actualitzen i l’ofereixen dins dels seu catàleg. Per seguir les seves passes canteu la seva cançó, mentres gaudiu de la seva lectura:

Patim, patam, patum,

<<Patim,patam, patum,

homes i dones del cap dret

no trepitgeu en

Patufet!>>

En Patufet 6

 

Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Colecció: Ballmanetes

Nº de pàgines: 10

 

 

 

 

En Patufet 7

 

Editorial: Barcanova

Autor/a: Comelles, Salvador

Il.lustracions: Bernat, Elisa

 

 

 

En Patufet 1

 

Editorial: Cruïlla

Autor/a: Ánonimo

Il.lustracions: Gubianas Escudé, Valentí

Colecció: Els contes de la Kela.

Nº de pàgines: 16

 

 

 

En Patufet 2

Editorial: Cruïlla

Autor/a: Anónimo

Il.lustracions: Rius Camps, Soler

Colecció: Vull llegir

Nº de pàgines: 16

 

En Patufet 5

Editorial: Susaeta

Colección: LLegir amb Susaeta

Nº de páginas: 32

 

 

En Patufet 4

 

Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Il.lustracions: Fransoy, Montse

Colecció: Contes Clàssics

Nº de pàgines: 24

 

 

 

 

C_PATUFET_PORTADA_CONTRA_T.indd

 

Editorial: Cruïlla

Autor/a: Font i Ferré, Núria. Leyenda europea

Il.lustracions: Navarro Rubio, Sandra

Colecció: Busca i troba

Nº de pàgines: 16

 

 

 

En Patufet

 

Editorial: Kalandraca

Autor/a: Olalla Gozález

Il.lustracions: Marc Taeger

Colecció: Llibres per somniar

Nº de pàgines: 40

 

 

 

Quin En Patufet és el tu preferit?

 

“Una Fada, una maleta i ... pols de Fada! Si voleu contes, contacteu amb mi.

— La maleta de la Lili

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields

%d bloggers like this: