Llegendes de bruixes (I)

Una vegada un geperut es va perdre pels verals on campejaven les bruixes i on tenien llurs juntes. Se li va fer fosc i no sabé trovar el camí. Va arraulir-se a redós d’una roca, disposat a pasar-hi la nit. Heus ací, però, que tot d’una va sentir un gran brogit que el va despertar i va veure arribar dones i més dones velles, escabellades i amb carotes secardines i estranyotes, mig despullades, calvalcant totes damunt d’una escombra. va trovar-se, sense pensar-ho, en una de les reunios i pogué contemplar amb tot detall la gran facecia. Les bruixes es van aagafar i van fer un ball rodó com de costum al so d’una cantarella que deia:

Dilluns, dimarts, dimecres, tres.

I no paraven de girar i de voltar, sempre al so de la mateixa cançoneta. El geperut va creure que no deviem de saber més, i sense moure’s del seu amagatall amb una veueta tota prima i infantil, va afegir a la cantarella:

DIjous, divendres i dissabte, sis.

Les bruixes se’n van adonar, i tinguren interés en saber qui era el qui sabia un tros més de la cançó. Alhora volgueren inquirir qui havia estat el mortal que les havia sorpresas en llurs intimitats. Van cercar d’ací i d’allà i, mig mort de por, trobaren el geperut arronçat com un cuc prop de la roca. Volguerem premiar-li la cançó que no sabien i, per tal de fer-li un do del qual estigués ben content, decidiren treure’l el gep, que el pobre portava de naixença.

joshua-newton

il.lustració: joshua-newton

Hi ha versions de la tradició que diuen que el geperut, encès per la joia i l’entusiasme del cant i de la dansa, va sortir del seu amagatall i lleuger com un coet i content com unes castanoles, es situà al mig de la rodona de les bruixes i, tot saltant i ballant com elles, es posà a cantar. La inesperada presencia de l’intrús va caure en gràcia a les bruixes, que volent deixar-li un record, li van treure el gep.

El geperut l’endemà va seguir la seva via més content que unes pasqües. Arribat al seu poble, va trovar un veí seu, també geperut, que resta meravellat en veure’l esquenadret com tota l’altra gent. Li preguntà com s’ho havia fet per deixar d’ésser esquenaplè. El geperut li va explicar la seva aventura. El veí sentí desig de prova sort, però no sabé què podría afegir a la cantarella. Entre ell i el seu company es van adonar que la cançoneta no referia pas els sets dies de la semana i que encara hi mancava el diumenge, que ell hi podría afegir.

El pobre geperut, tot animat, va empendre el camí del Canigó i va esperar la celebració de la junta de bruixes, amagat vora de la mateixa pedra que el seu veí. Elles van acudir com de costum i van fer llur ball rodó al so de la cantarella, augmentada segons la indicació del primer geperut.

Dilluns, dimarts, dimecres, tres; dijous, divendres i dissabte, sis.

i el nostre home al’instant va replicar:

i el diumenge, set.

Així que les bruixes el van sentir, es posaren fetes una fúria i van parar de ballar, tot dubtant, però, de si realment s’havia sentit algú o de si els havia semblant només, i van seguir la cançó i el ball. I el geperut tornà a afegir la seva part. Quan les bruixes es van adonar que realment hi havia qui els recordava el setè dia de la semana, es van enfellonir i van tractar molt iradament de cercar el desvergonyit que, alhora que les havia sorpresas en llurs danses, els volia esmenar la cançó. A rossegons el van conduir fins al mig de la gran catèrvola i entre totes decideren donar-li quelcom que li fos un bon record de la seva gosadia. Tot era cercar què li podrien donar que el fes ben dissortat, fins que van recordar que tenien penjant dalt d’un arbre el gep que havien tret del seu company. Al moment el despenjaren i, amb gran riota i gatzara, el van plantar al pit del pobre geperut, que aleshores ho va èsser dues vegades: del davant i del darrera.

 

*Bibliografia: El Pirineu. Tradicions i llegendes. Autor: Joan Amades. Editorial: Garsineu Edicions

Per saber més d’elles: Esl éssers màgics del Canigó: les bruixes

“Una Fada, una maleta i ... pols de Fada! Si voleu contes, contacteu amb mi.

— La maleta de la Lili

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields

%d bloggers like this: