Bruixes, On trovar-les?

Joan Amades va recopilar moltes llegendes sobre èssers màgics, avui anem a recòrrer els pobles i ciutats en els que van trovar dites llegendes.

Bruixa de Dosrius. Amades té recollit un cas considerat real que va succeir a Dosrius. Un dia que el rector d’aquest poble estava preparant la comunió, es va trovar que li va aterrar una bruixa als peus. La dona, furiosa perquè l’havia fet caure a mig vol, li va pendre la caldereta dels aspergis i va fugir. Dies més tard van trovar l’estri tot abonyegat en un lloc despoblat i llunyà.

Bruixa de Girona. A Girona, una de las gàrgoles de la catedral, solitària en un mur i a una bona alçada, és coneguda com la Bruixa de la catedral. Una llegenda diu que la bruixa va pasar volant per sobre la catedral amb el sac de les pedregades carregat a l’esquena. En aquell moment just van començar a batallar les campanes i la Bruixa es va rebotre contra el mur de la catedral i, en espetegar-hi ella i la pedregada, va quedar  petrificada per sempre. La Bruixa de la catedral ha estat invocada com a espantacriatures per fer creure la mainada gironina. L’amenaça més comuna era <<Si no et portes bé, li diré a la Bruixa que baixi de la catedral i et vingi a buscar>>

la_bruixa

Bruixa de  la Quar. Sota el santuari de Quar hi ha la cova de la Bruixa. La mestressa reuneix tots els follets de la contrada i els fa ballar unes nits concretes. Amades apunta que ho fa les de clara lluna vella. La resta del temps, aquesta Bruixa es passa el dia filant llana i quan l’acaba s’enfila a l’escombra i en va a cercar més a alguna Bruixa veïna.

Bruja de Vallgorguina. Viu sota el dolmen de Pedra Gentil. Quan vol pedregar, convoca altres Bruixe de la recontrada i s’enfilen damunt del dolmen. Des d’allí estant, prenen impuls per arribar millor als núvols des d’on dominen les pedregades, i les guien cap l’indret que més els convé.

Pedra Gentil

Bruixa de Vilopriu. Un día que a Vilopriu feia una buena pedragada, es va sentir com a dalt dels núvols deien: <<Pepa, gira’t per aquí>>. La gent va engegar contra el núvol unes quantes escopetades amb bales beneïdes. L’endemà, la sastressa del poble, que es deia Pepa i tenia fama de Bruixa, va comparèixer amb una cama trencada.

Bruixes d’Arenys de Munt. Un dia a Arenys, dalt dels núvols se sentia com dues veus parlaven. L’una deia <<Passeu>> i l’altra responia <<No puc perquè toca la campana Martina i no em deixa passar>>. El capellà els va dir que passessin, que no els perjudicaria i com ells no se’n refiaven, van demanar-li una garantia. El capellà va engegar-los una puntada de peu i la sabata va enfilar-se núvol amunt. Uns dies més tard va ser trobada més enllà del terme i tota massegada.

Bruixes del castillo en Alaró. A Mallorca, les Bruixes del castell d’Alaró filen uns fils llargs que estenen entre el cim del Castell i el Puig d’Eucadenaun com si es tractés d’un pont i pel damunt es desplacent d’un cim a l’altre.

Bruixes del Canigó. Són el nombrós estol que es reuneix al Canigó, al cim de Tretzevents. A les reunions, tant hi assisteixen les del Roselló com de molts indrets del nord de Catalunya. Quan volen cridar les pedregades, piquen amb una verga amb una verga tres cops damunt les aigues de l’estany de Calandrà i al moment s’alça espessa, que forma els núvols de la tempesta.

Canigó

Bruixes de Llers. De les bruixes del pueblo de Llers es diu que capitanejaven totes les companyes de l’Empordà quan van fer una expedició per tirar a terra el campanar de l’església de Figueres. N’estaven tipes que el so d’aquelles campanes els desbaratés totes les pedregades. Quan van llançar-s’hi damunt ho van fer convertides en ocells. El campaner, quan se’n va adonar, va ser just a temps de voltejar les campanes i espargir els ocells-Bruixa enmig d’un gran enrenou. Amb tot, ja havien començat a tirar-lo a terra destruint la part alta.

carta-llers

Bruixes de Sarroca de Bellera. Amades recull un fet real succeït en aquest poble a primeria d’aquest segle. Durant la nit, les Bruixes es van endur un nadó sense que ningú se n’adonés. Per tota la vall hi hagué gran commoció i es va considerar una feta certa que l’autoria del segrest va ser de les Bruixes.

Bruixes de Terrassa. En les reunions que feien les Bruixes de Terrassa per conjurar les pedregades, orinaven totes juntes en un forat. En picar el líquid en unes vergues que hi havia clavades al fons, s’alçava una boira espessa que creava unes pedregades que malmenaven tots els fruits. També obtenien el mateix resultat amb l’ajut d’un diablet que guardaven dins d’una capseta.

Pla de les bruixes

Bruixes de Vallbona de les Monges. Viuen en les coves que hi ha en un tossal pròxim. Sempre van descabellades i només es pentinen quan plou i fa sol al mateix temps; també aquest és el seu moment preferit per fer fetes i orgies.

 

Bibliografía: Fabulari Amades

 

“Una Fada, una maleta i ... pols de Fada! Si voleu contes, contacteu amb mi.

— La maleta de la Lili

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields

%d bloggers like this: