Per Sant Jordi, roses

roses

Quan ve l’abril, que es corona

amb les roses dels jardins,

us festaja Barcelona

més qua als altres paladins …

La festivitat de Sant Jordi coincideix amb la popular Fira de Roses o dels Enamorats, que des del segle XV té llloc al pati del Palau de la Generalitat i pels seus voltans. La tradicoó de les roses, de les ofrenes florals prové segurament de les Floralia romanes, les festes dedicades a Flora, desea de la primavera, en el temps dels seus amors amb el déu Zèfir.

En elles tenien lloc uns populars Ludi Florales en què hom guarnia de garlandes de flors les portes i les finestres de les cases i d’enramades i catifes florals els carrers, i esclataven primaverals batalles de flors i es regalaven roses com a señal d’amor i estimació.

Les enramades i les catifes de flors pròpies de la festivitat tradicional de Corpus tenen el seu origen i model en aquelles Floralia. També els Jocs Florals medievals de la poesia i la música dels poetes provençals i els trobadors catalans són versions cultes i gentils d’aquells jocs primaverals.

La tradició pagana d’aquelles Floralia, l’Església romana la va convertir en la Dominica de la Rosa, que se celebrava el diumenge després de Pasqua Florida: el papa beneïa una rosa d’or i la trametia a un príncep cristià en reconeixement dels seus serveis al pontificat.

De totes aquestes costums i tradicions ve que la festivitat de Sant Jordi enllaci a Catalunya amb la celebració de la primaveral Fira de Roses, i que sigui Sant Jordi el patró dels enamorats.

* Sant Jordi. La diada, la tradició, l’actualitat. Joan Soler i Amigó.

Per tafanejar sobre aquesta setmana especial a Sant Jordi:

Les Llegendes de Sant Jordi (I)

Les Llegendes de Sant Jordi (II)

La figura del drac

 

 

 

“Una Fada, una maleta i ... pols de Fada! Si voleu contes, contacteu amb mi.

— La maleta de la Lili

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields

%d bloggers like this: