Somnis Il,lustrats: grans il.lustradors per a lectors menuts

Somnis Il.lustrats, és més que una exposició de grands il.lustradors que ens duen a reflexionar sobre la importància de la imatge al text. Es tracta d’una mostra documental que estudia els llibres il.lustrats dirigits al pùblic infantil que van dur a terme els representats més significatius dels moviments artísitcs europeus en el siglo XX. S’incideix d’una manera molt especial en el período europeu d’entreguerres i en la producció editorial durant la República Espanyola. Reconeixent la tasca desenvolupada en particular per il.lustradors i editorials valencianes.

Somnis Il.lustrats

La il.lustració en un llibro és una tasca primordial que serveix essencialment per a despertar l’interés del receptor, estimulant i enriquint la capacitat compresiva del contingut amb la intenció d’aconseguir un accésmillor i més complet a la totalitat del missatge de l’obra i.llustrada. Com bé descriu l’especialista en la matèria, Jaume García Padrino, “És art a través de la paraula”.

Aquest concepte porta a que els professionals del sector reflexionin sobre el que seu fer diari i el que suposa per a ells el repte d’ilustrar. Arcadio Lobato considera que la il.lustració infantil és primordialment un mitjà d’expresió artística afirmant “els llibres infantils són un objecte artístic creat a propòsit per a educar el paladar estètic del xiquet”.

Un dels apartatas que la mostra dedica és el treball de les Editoriales dedicadas al món infantil en la etapa de les avantguardes. Els artistes vinculats a aquests moviments van intentar implantar els prinicipis estètics nous a les revistes, pamflets o cartells propagandistes creant un estil de vida nou. Seguint aquest ideari trasmeten als infants els nous conceptes de “l’art nou” a través dels llibres escolars, els de lectura i joguines.

Somnis Il.lustrats

Tots aquests interessos es poden observar als factors principals que va assenyalar Kurt Schwitters al fundar l’Editorial Infantil APOSS amb la Käte Steinitz. Per ells, els contes han de ser actius, paradoxals, sense sentimentalismes i sensibilitats. Aquests plantejaments coincideixen amb la pedagogía renovada Montessori.

Les primeras dècades del siglo XX estan marcades per la innovació tecnològica com la imprenta, la producció mecànica i els avanços de la fotografia faran que el llibre es benefici arribant a una difusió que mai s’havia aconseguit. A la sala es mostren diferents obres que formen part d’aquesta estètica d’avantguar com l’obra de Van der Leck, el funcionalisme de l’àlbum de Toyen o el contructivisme de Lissitzky ; sense oblidar als artistas espanyols com Lola Anglada

Altre apartat de la mostra la dedica als llibres il.lustrats editats i dissenyats a Espanya en les primeres dècades del siglo XX, centrant-se a la Segona República amb un canvi d’actitud en la imatge social que per definir-ho concorda amb el protagonista del conte “El més petit de tots”.

Somnis Il.lustrats

Imagen del IVAM

La il.lustració de material educatiu per a pùblic infantil ja no té només la voluntat de instruir sino de sensibilitzar estèticament amb els dibuixos que acompañen els escrits. Els il.lustradors per a aconseguir-ho s’acosten als nous lleguatges plàstics establint un diàleg entre el dibuix i la infancia a partir de les formes, els colors, les línies i les figures.

Somnis Il.lustrats

*Tota la informació d’aquest post prové de IVAM on podeu llegar tota la versió ampliada.

“Una Fada, una maleta i ... pols de Fada! Si voleu contes, contacteu amb mi.

— La maleta de la Lili

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields

%d bloggers like this: